Naar inhoud springen

FIBA 3×3 World Tour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FIBA 3×3 World Tour
Regio Internationaal
Bond FIBA
Opgericht 2012
Systeem 14 wedstrijden + finale
Aantal teams Variërend
Huidige kampioen Team Ub
Recordkampioen Team Novi Sad (4x)
Website worldtour.fiba3x3.com
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

FIBA 3×3 World Tour is een internationale reeks van basketbaltoernooien voor 3×3-ploegen die steden vertegenwoordigen. Het evenement wordt sinds 2012 georganiseerd door de FIBA.

De World Tour werd in 2012 opgericht om aan de vraag te voldoen van het steeds populairder worden van 3×3-basketbal op internationaal niveau. Voor 2012 bestonden er al veel wedstrijden maar deze werden onafhankelijk van elkaar georganiseerd. De World Tour bestaat uit een variërend aantal toernooien waarop punten kunnen gescoord worden waarmee de ploegen zich dan kunnen kwalificeren voor de finale. Door kwalificatie in kleinere toernooien kan deelname aan de World Tour-wedstrijden afgedwongen worden. Hierdoor is er geen vast aantal van clubs. Per Master kunnen er twaalf ploegen deelnemen die aan de kwalificatievoorwaarden voldeden. Sinds 2019 vormen de Challengers samen met de Masters de FIBA 3x3 Pro Series. De drie verschillende Quests (Lite Quest, Quest, Super Quest) vormen samen de Pro Qualifiers.

Verschillende soorten toernooien

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Master: Een 3×3-competitie gespeeld door 12 ploegen en geldt als het hoogst in aanzien.
  • WT Qualifier: Een 3×3-competitie die georganiseerd wordt door een FIBA-erkende organisator en die ten minste 1 team kwalificeert voor 1 WT Masters.
  • Challenger: Een premium WT Qualifier bestaat uit één op zichzelf staand, internationaal toernooi met prijzengeld, dat over het algemeen beperkt is tot 16 mannelijke teams (invitationeel of via kwalificatie).
  • Quests
    • Lite Quest: Een 3×3-competitie die deel uitmaakt van het FIBA 3×3-competitienetwerk en die, indien geselecteerd door de FIBA, kan dienen als kwalificatie voor een Challenger.
    • Quest: Een 3×3-competitie die deel uitmaakt van het FIBA 3×3-competitienetwerk en competitie bestaande uit ten minste drie onderling samenhangende toernooien met (in principe) minimaal 150 deelnemende teams in alle categorieën en toernooien en met open inschrijvingsregels of een competitie die een specifiek reglement volgt en gemiddeld per toernooi een prijzengeld van ten minste een Super Quest heeft.
    • Super Quest: Een internationaal, op zichzelf staand toernooi van invitationale aard gespeeld tussen de laatste WT Masters van een seizoen en de (verwachte) eerste WT Masters van het volgende seizoen, volgens een specifiek reglement en met deelname van teams uit ten minste 3 verschillende landen en een Challenger-achtige run-down. Super Quest zal 2 teams kwalificeren voor een WT Masters (daarvan ten minste 1 voor de WT Masters hoofdtoernooi).

Elke World Tour bestaat uit een aantal Masters waarop ploegen punten kunnen scoren, de top tien op het einde van het seizoen speelt in de Finals op het einde van het seizoen voor de titel. Er zijn vier manieren hoe ploegen zich kunnen kwalificeren voor deelname aan een Master:[1]

  • Win een World Tour Qualifier (Dit zijn de Challengers en (Super)Quests).
  • Wees bij de beste 8 ploegen aan het begin van het seizoen geeft recht op 1 of meerdere masters deelname.
  • Wees bij de top 20 aan de start van het seizoen dit geeft je ploeg de kans om een startbewijs te krijgen als er vacante plaatsen zijn.
  • Krijg een wildcard vanuit de organisatie.

Resultaten finales

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Gaststad Winnaar Tweede Derde
2012 Vlag van Verenigde Staten Miami Vlag van Puerto Rico San Juan Vlag van Kroatië Split Vlag van Canada Edmonton
2013 Vlag van Turkije Istanboel Vlag van Slovenië Brezovica Vlag van Servië Novi Sad Vlag van Venezuela Caracas
2014 Vlag van Japan Sendai Vlag van Servië Novi Sad Vlag van Canada Saskatoon Vlag van Slovenië Kranj
2015 Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Abu Dhabi Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Novi Sad Al-Wahda Vlag van Slovenië Kranj Vlag van Verenigde Staten New York Harlem
2016 Vlag van Slovenië Ljubljana Vlag van Japan Hamamatsu Vlag van Puerto Rico Caguas
2017 Vlag van China Peking Vlag van Servië Zemun Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Novi Sad Al-Wahda Vlag van Slovenië Piran
2018 Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Novi Sad Al-Wahda Vlag van Letland Riga Vlag van Nederland Amsterdam
2019 Vlag van Japan Utsunomiya Vlag van Servië Novi Sad Vlag van Verenigde Staten Princeton Vlag van Letland Riga
2020 Vlag van Saoedi-Arabië Jeddah Vlag van Letland Riga Vlag van Servië Liman Vlag van Litouwen Utena
2021 Vlag van Servië Liman Vlag van Rusland Gagarin Vlag van Nederland Amsterdam
2022 Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Abu Dhabi Vlag van Servië Ub Vlag van Oostenrijk Vienna Vlag van Nederland Amsterdam
2023 Vlag van Saoedi-Arabië Jeddah Vlag van Servië Ub Vlag van Nederland Amsterdam Vlag van België Team Antwerp